AD

Svijet

Švedska premijerka najavila ostavku i priznala poraz. Desnica preuzima vlast

today15.09.2022

Background
share close

ŠVEDSKA socijaldemokratska premijerka Magdalena Andersson priznala je poraz na izborima, predavši vodstvo države desnom bloku koji čine četiri stranke. Svi glasovi još nisu prebrojani, ali Andersson, koja je prošle godine postala prva švedska premijerka, rekla je da rezultati pokazuju da je desni blok pobijedio.

“Stoga ću sutra od predsjednika parlamenta tražiti da napustim svoju funkciju”, rekla je premijerka tijekom konferencije za medije.
Švedski demokrati će prvi put biti dio vlasti

Umjereni, Švedski demokrati, demokršćani i liberali nakon izbora u nedjelju trebali bi imati 176 zastupnika u parlamentu s 349 mjesta. Lijevi blok osvojio je 173 mjesta, pokazuju trenutni rezultati.

Izbori predstavljaju preokret u švedskoj politici jer bi prvi put dio vlasti trebali postati protuimigrantski Švedski demokrati, ignorirani od svih drugih stranaka otkad su ušli u parlament 2010. godine. Oni su na putu da osvoje 20.6 posto glasova, čime su prestigli Umjerene, koji imaju 19.1 posto i postali su najveća stranka desnice.

Iako je stranka Ulfa Kristerssona slabija po rezultatima, čelnik Švedskih demokrata Jimmie Akesson nema toliku sposobnost okupiti široku podršku potrebnu za zbacivanje socijaldemokrata.
Novu vladu čekaju komplicirani odnosi s Turskom zbog ulaska u NATO

Nova švedska vlada sada bi se trebala pozabaviti sigurnosnim problemima koje je Turska iznijela u zamjenu za ukidanje veta na članstvo Švedske i Finske u NATO-u, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Dvije su zemlje podnijele zahtjev za pridruživanje sigurnosnom savezu kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, ali su se suočile s protivljenjem Turske koja ih optužuje za nametanje embarga na oružje Ankari i podupiranje skupina koje smatra terorističkima.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page