AD

Zanimljivosti

Toplinski valovi učinit će život nemogućim u mnogim dijelovima svijeta

today11.10.2022

Background
share close

– Humanitarni sustav nema sredstava da sam rješava krizu takvih razmjera. Već nam nedostaje kapitala i resursa za odgovor na neke od najgorih humanitarnih kriza ove godine, istaknuo je Griffiths na konferenciji za novinare.

Organizacije su pozvale da se hitno realiziraju velika i održiva ulaganja kako bi se ublažio utjecaj klimatskih promjena i podržala dugoročna prilagodba najranjivijeg stanovništva.

Prema istraživanju citiranom u izvješću, broj siromašnih koji žive u uvjetima ekstremnih vrućina u urbanim područjima skočit će 700 posto do 2050. Najveća povećanja mogla bi se dogoditi u zapadnoj Africi i jugoistočnoj Aziji.

– Klimatska kriza intenzivira humanitarne krize u cijelom svijetu. Kako bi izbjegli njezine najteže posljedice, moramo ulagati jednako u prilagodbu i ublažavanje posljedica, posebno u zemljama koje su izložene najvećem riziku, rekao je Chapagain.

UN i Crveni križ istaknuli su da je jednako važno shvatiti da je prilagodba ekstremnim vrućinama ograničena.

Neke od poduzetih mjera, kao što su povećanje korištenja klimatizacije koja troši mnogo energije, skupe su, nisu održive s ekološkog aspekta i same pridonose klimatskim promjenama.

Ako emisije stakleničkih plinova koji uzrokuju klimatske promjene ne budu znatno smanjene, svijet će se suočiti s “do sada nezamislivim ekstremnim vrućinama”, upozorile su te dvije organizacije.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page