Zanimljivosti

Trnovit put do zvijezda: Vinar prodao motor da bi zasadio prvi vinograd

today27.10.2023

Background
share close

U četvrtom nastavku kulinarsko-putopisnog serijala David Skoko odveo nas je u Istru u posjet Ivanu Damjaniću, porečkom vinaru čiji su preci još davne 1928. na zidu imali zlatnu medalju s međunarodnog vinskog natjecanja u Parizu.

Naš chef se posebno veselio ovom posjetu jer dijele zajedničku strast – ljubav prema motorima. Upravo tako ga je Ivan i dočekao, na motoru, pa su se na dva kotača najprije odvezli do vinarije.

Prodao motor kako bi kupio traktor i zasadio vinograd

Tamo mu je ispričao zanimljivu priču o njegovim počecima – u svojim dvadesetima Ivan je prodao motor kako bi kupio traktor i zasadio vinograd.

– Prodao sam motor i automobil jer nije bilo “šoldi”. Krenuo sam prije 19 godina u maloj prostoriji koja je trebala biti skladište. Imala je 37 kvadrata. Tu je krenula prva bačva, druga bačva… U početku sam imao samo pet redova vinograda, ispričao je Ivan Skoki svoj trnoviti put do zvijezda.

Ubrzo je od nepoznatog porečkog vinara postao jedna od istarskih vinarskih zvijezda. Naravno, sve uz suprugu Željku.

A ponosni supružnici imaju i sina, Ivana “juniora” koji je Skoku zajedno s mamom proveo kroz podrum i objasnio mu kako se nastaje vino.

Ivan “junior” objasnio kako se radi vino

– Za vino nam treba grožđe. Tada ono ide u prešu gdje se izvade koštice, napravi se sok od grožđa i onda nastane vino. I onda vino ide u bačve. U bačvama stoji 100 tisuća godina. A na kraju dobijemo – vino, objasnio je mali, simpatični nasljednik velikog porečkog vinara.

Impresioniran je Skoko ostao i činjenicom da je Ivan svoj prvi vinograd sadio ručno, i to vlastitim rukama.

– Posadio sam ga 2005. godine. Išao sam djedovim stopama, suzu je pustio kada je vidio da sadim nove loze. Kad je probao prve kapi, pitao me: Hoćeš li mi reći što si učinio da je ispalo tako dobro?, prisjetio se.

Ubrzo je od nepoznatog porečkog vinara postao jedna od istarskih vinarskih zvijezda. Naravno, sve uz suprugu Željku.

A ponosni supružnici imaju i sina, Ivana “juniora” koji je Skoku zajedno s mamom proveo kroz podrum i objasnio mu kako se nastaje vino.

 

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page