Crna kronika

Troje poginulih u lavini u austrijskim alpama

today12.04.2024

Background
share close

Najmanje tri osobe iz Nizozemske poginule su u četvrtak u lavini u Ötztalskim Alpima u blizini austrijskog skijališta Soelden, saopćile su vlasti.

Trojica poginulih bili su dio veće grupe od 17 ljudi iz Nizozemske na skijaškoj ekskurziji u planinsko sklonište u pratnji četiri austrijska planinska vodiča.

Lavina je pogodila nešto prije 11 sati i odnijela četiri osobe u grupi. Vlasti procjenjuju da je snježno polje od lavine bilo oko 180 metara dugačko i 80 metara široko.

Prema saopćenju policije, dvije osobe pronađene su mrtve zakopane u snijegu, a treća je živa izvučena, ali je kasnije preminula na licu mjesta.

Radovi na spašavanju su bili otežani zbog opasnosti od naknadnih lavina i morali su povremeno biti prekidani. Na kraju su se planinski vodiči i ostatak grupe mogli sigurno vratiti u dolinu.

Spasioci su helikopterom uspjeli doći do mjesta lavine u blizini planinskog skloništa na oko 2.500 metara (8.500 stopa) nadmorske visine.

Nivo upozorenja na lavinu u pokrajini Tirol, gdje se nalazi Soelden, bio je “umjeren”, što je drugi nivo na petostupanjskoj ljestvici.

Područje Tirola nedavno su zahvatile obilne snježne padaline.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page