Hrvatska

U 105 godini preminuo je Josip Manolić! Kći Zrnka: ‘Napatio se jako, ali bio je velik i u svojoj boli’

today15.04.2024

Background
share close

Preminuo je Josip Manolić, tu vijest  potvrdila je njegova kćer Zrnka.

Kako doznajemo, Josip Manolić preminuo je u ponedjeljak u 7.30 sati. Zadnje dvije godine bio u teškom zdravstvenom stanju koje je podnosio dostojanstveno i disciplinirano – onako kako je i živio.

Jutros mu je u redovni posjet došla i patronažna sestra i on je nekoliko minuta nakon toga preminuo. “Jučer je već bio slabiji, nije više mogao govoriti, nekoliko puta snažno me primio za ruku… Imala sam osjećaj da se oprašta… Napatio se jako, ali bio je velik i u svojoj boli. Na ništa se nije žalio…”, rekla je Zrnka Manolić .

Josip Manolić, najdugovječniji hrvatski političar, koji je zajedno s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom stvarao HDZ i borio se za formiranje neovisne i suverene hrvatske države, a bio je i drugi hrvatski premijer te obnašao druge visoke dužnosti, 22. ožujka proslavio je svoj 105. rođendan.

Josip Manolić rođen je 22. ožujka 1920. godine u Kalinovcu. Bio je član Komunističke partije Jugoslavije od 1939. U antifašističkom je ratu sudjelovao od 1941., a nakon Drugog svjetskog rata bavio se unutrašnjim poslovima. Na zagrebačkom Pravu je diplomirao 1960.

Bio je, zajedno s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, jedan od osnivača HDZ-a 1989. i borio se za formiranje neovisne i suverene hrvatske države. Bio je i prvi predsjednik njezina Izvršnog odbora, potom 1990–93. potpredsjednik HDZ-a.

Na izborima 1990. i 1992. bio je izabran za zastupnika u Saboru RH. Bio je potpredsjednik Predsjedništva RH (1990.), predsjednik Vlade RH (1990.–91), predsjednik Kriznoga stožera RH, te predstojnik Ureda za zaštitu ustavnoga poretka (1991–93). No, 1994. godine razišao se s HDZ-om i osnovao stranku Hrvatski nezavisni demokrati, kojoj je bio potpredsjednik i predsjednik. Objavio je 2015. godine autobiografsku knjigu “Politika i domovina: moja borba za suverenu i socijalnu Hrvatsku”.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page