AD

Bosna i Hercegovina

U Bosni i Hercegovini trenutno su najtraženija zanimanja u sektoru građevine i uslužnih djelatnosti,

today11.02.2024

Background
share close

Najveći broj bosanskohercegovačkih građana odlazi u Sloveniju, Njemačku i Austriju, ali Raškaj smatra da se ove godine očekuje i povratak jednog dijela radne snage u Bosnu i Hercegovinu.

“Možemo primijetiti da se trend od kraja prošle godine o nedostatku i povećanju nedostatka radne snage u Bosni i Hercegovini, nastavlja. U januaru smo i dalje imali taj rast od nekih pet mjesto, dakle, nedostatka kvalitetne radne snage”, rekao je Dominik Raškaj, marketing i PR menadžer portala Boljiposao.com

Prema njegovim riječima, u Bosni i Hercegovini nije bilo zastoja u izgradnji stambenih objekata i poslovnih zona.

– Kontinuirani rast gradnje stambenih i poslovnih objekata –

“Tu vidimo kontinuirani rast. Najzanimljivije je povećanje broja poslovnih subjekata u Tuzlanskom kantonu koji dolaze iz zapadnih zemalja i koji svoje poslovanje prenose u Bosnu i Hercegovinu. Na popisu najtraženijih zanimanja su i ona iz građevinskog sektora, a to su građevinski radnici, zidari, tesari, vodoinstalateri, električari. Na drugom mjestu su uslužne djelatnosti, kao što su trgovina, hotelijerstvo, restorani… A nedostaje kvalitetne radne snage, prije svega kuhara i konobara”, istaknuo je Raškaj.

Naglasio je da imaju zapažen broj oglasa za vozače autobusa u većim sredinama poput Sarajeva, Tuzle i Mostara.

“Postoji trend, koji imamo i u Hrvatskoj, da u nekim autobusnim prijevoznicima, koji obavljaju javni prijevoz, nedostaje i do 100 radnika, što ugrožava funkcioniranje sustava javnog prijevoza. Na četvrto mjesto polako se vraća IT industrija, nakon kratke pauze koju smo imali s otpuštanjima. Imali smo smanjen broj traženih radnika u IT sektoru, ali sada se taj trend IT industrije, barem u Bosni i Hercegovini, ponovo vraća”, kazao je Raškaj.

Zabrinjava, smatra, trend iz Njemačke, Italije i Francuske, gdje je lani ugašeno oko 11.000 građevinskih tvrtki.

“Stale su sa gradnjom brojne poslovne zone i stambeni objekti, što je bilo neočekivano za jednu Njemačku. Dolazi čak i do otpuštanja građevinskih radnika. Ove godine očekujemo rast do čak 30 posto povratka radne snage, kada je riječ o građevinskom sektoru. Dakle, naših radnika koji su bili u Njemačkoj”, pojasnio je Raškaj.

Smatra da su građevinske tvrtke u BiH shvatile da radnicima moraju ponuditi bolje uvjete rada ako ih žele zadržati na tim poslovima ili ih vratiti iz nekih drugih europskih zemalja.

– U BiH radnici iz Bangladeša i Nepala –

Dotakao se i stranih radnika u Bosni i Hercegovini, prvenstveno iz Bangladeša i Nepala. Naveo je da je jedna firma u Bosni i Hercegovini, koja se bavi prehrambenom industrijom, zaposlila desetine radnika iz Bangladeša.

“Oni u takvoj industriji mogu raditi, ali te osobe trenutno ne mogu raditi u javnom prevozu jer nisu prilagođene tržištu rada u Evropi. Međutim, kao pomoćna radna snaga ti ljudi su nam dobrodošli, ali je bitno da ih prilagodimo našem standardu života, kako ne bi bilo problema kao u Njemačkoj gdje građani izražavaju nezadovoljstvo”, rekao je Raškaj.

Svakodnevno smo svjedoci odlaska mlade, kvalificirane radne snage, što dovodi do toga da u Bosni i Hercegovini ostaje sve manje ljudi, a to dovodi do problema na tržištu rada.

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, u Bosni i Hercegovini živi nešto više od pola milijuna mladih, od 19 do 29 godina. Ne postoje precizni podaci o tome koliko ih je proteklih godina napustilo zemlju, ali istraživanja pokazuju da svaka druga mlada osoba razmišlja o privremenom ili trajnom odlasku.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page