Zanimljivosti

U Hrvatskoj u 2021. od sepse oboljelo više od osam tisuća ljudi: Važno ju je rano otkriti

today14.09.2022

Background
share close

Sepsa, prepoznata i liječena na vrijeme, ima dobru prognozu i za preživljenje i kvalitetan život nakon preboljenja, kaže anesteziologinja Tina Tomić Mahečić

Sepsa je najčešći uzročnik smrti u bolnicama, upozoravaju zdravstveni stručnjaci u povodu Međunarodnog dana sepse te pozivaju na hitno donošenje nacionalnih smjernica za prevenciju i liječenje tog sindroma od kojega je lani u Hrvatskoj oboljelo više od osam tisuća pacijenata.

Sepsa je upalni odgovor organizma na infekciju koja se može pojaviti nakon operativnog zahvata, a smrtnost iznosi čak 10 do 50 posto. Stoga je važno rano otkrivanje i početak liječenja sepse, posebno kod pacijenata u bolničkim ustanovama, poručuje Hrvatsko društvo medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije (HDMSARIST) koje je pokrenulo kampanju ranog prepoznavanja te bolesti ‘Zaustavimo sepsu’ u svim većim hrvatskim gradovima.

Brojku veću od osam tisuća oboljelih od sepse u 2021. godini iznijela je anesteziologinja Tina Tomić Mahečić u razgovoru za Hinu, dodavši da je vrlo teško dati preciznu sliku jer još uvijek nemamo registar oboljelih i umrlih od tog sindroma.

– Sepsa, prepoznata i liječena na vrijeme, ima dobru prognozu i za preživljenje i kvalitetan život nakon preboljenja – ističe Tomić Mihečić, jedna od sudionica okruglog stola u KBC-u Zagreb na kojemu će biti istaknuta važnost prepoznavanja prvih simptoma, kao i kontrolirane upotrebe antibiotika.

Koliko je sepsa velik problem u hrvatskom zdravstvu, govore i podaci da su lani na liječenje sepse ukupno utrošena 63.553 bolnička dana, a prema podacima Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava RH (CEZIH) izravni troškovi sepse u hrvatskim bolnicama u 2021. iznosili su 10,85 milijuna eura. Procjenjuje se da je ukupno izravno financijsko opterećenje i veće zbog propusta u protokolima po kojima se troškovi naplaćuju, istaknula je Tomić Mihečić objasnivši da je sepsa više sindrom nego jedinstvena klinička dijagnoza.

Tako Hrvatska nema registar oboljelih i umrlih od sepse, ali postoji problem u pisanju njezine dijagnoze zbog čega ona često ne ulazi ni u izvješća Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Rezultat je da se na ljestvici deset vodećih uzroka smrti u Hrvatskoj sepsa niti ne navodi.

Sve su to problemi na koje će upozoriti sudionici skupa u KBC-u Zagreb, na kojemu će biti i predstavnici Radne skupine za izradu i donošenje Nacionalnih smjernica za prevenciju i liječenje sepse.

Poručuju da im je iznimno važna podrška Ministarstva zdravstva, a cilj je unaprijediti edukaciju zdravstvenog osoblja i bolničke protokole kako bi se postigli bolji ishodi liječenja sepse.

– Prvi je to korak u postizanju ujednačene prakse u liječenju sepse u Hrvatskoj stavljanje naglaska na sustavnu prevenciju jedne od najpreventabilnijih bolesti današnjice od koje ipak obolijeva i umire jako veliki broj ljudi – ističe Tomić Mahečić

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page