Svijet

U SAD-u zabranjen TikTok, a u Kini zabranjeno sve

today26.04.2024

Background
share close

SAD INTENZIVNO pokušava zabraniti TikTok, ali, kako se radi o demokratskoj državi s više grana vlasti koje se međusobno kontroliraju, to nije baš jednostavno provesti. Ipak, Senat je izglasao zakon kojim se traži ili potpuna zabrana te društvene mreže ili prodaja, i to s velikom većinom glasova.

79 senatora glasalo je za zakon, a 18 protiv. Nekoliko dana prije zakon je izglasan i u Predstavničkom domu Kongresa, također s velikom većinom glasova (360 za, 58 protiv). To još ne znači da je TikTok zabranjen, nego da matična kompanija ima rok od devet mjeseci da ga proda ili slijedi potpuno gašenje.

SAD nije jedini koji je zabranio TikTok

Vlasnik društvene mreže TikTok je kineska kompanija ByteDance, a u tome se krije i primarni razlog zbog kojeg ga SAD želi zabraniti. Političari i sigurnosne službe SAD-a smatraju da Kina iskorištava tu društvenu mrežu/aplikaciju za špijuniranje, zbog čega je već 2022. zabranjena njena upotreba na svim uređajima koje izdaje federalna vlast SAD-a.

SAD nije jedini, TikTok je na službenim uređajima zabranilo nekoliko zemalja: EU, Australija, Belgija, Kanada, Danska, Francuska, Nizozemska, Novi Zeland, Norveška, Tajvan itd. Države su se većinom odlučile na taj korak nakon upozorenja nacionalnih tajnih službi da se aplikacija može koristiti za špijuniranje državnih službenika i dužnosnika.

Nepal, Indija, Indonezija i Afganistan su uveli potpune zabrane, ne samo na uređajima zaposlenika državnih tijela nego u cijeloj državi.

Kineska kompanija koja je vlasnik TikToka je već najavila tužbu zbog zabrane, pozivajući se na prvi amandman Ustava SAD-a koji kaže da Kongres ne smije donositi zakone koji ograničavaju slobodu govora ili tiska (medija).

Trump je sam htio zabraniti TikTok, iako je danas protiv toga

Iako mnogi kritiziraju predsjednika Bidena i Demokratsku stranku zbog zabrane, ona je izglasana i u Senatu i Predstavničkom domu Kongresa s dvopartijskom podrškom obje stranke, republikanaca i demokrata.

Uostalom, Trump je još 2020. pokušao zabraniti TikTok predsjedničkom uredbom, zaobilazeći glasanje u Senatu i Kongresu. Sud ga je blokirao u tome, a sada je postao protivnik zakona o blokiranju te društvene mreže/aplikacije.

U vremenu između Trumpovog pokušaja zabrane i trenutne zabrane, neke su kompanije izrazile želju da bi kupile TikTok od kineskog ByteDancea, ali su odbijene. Kupnju su predložili Microsoft i Oracle.

Kina nezadovoljna odlukom SAD-a

Očekivano, najava zabrane TikToka je u Kini dočekana s bijesom. Glasnogovornik ministarstva trgovine He Yadong je izjavio da će Kina poduzeti sve potrebne mjere za zaštitu svojih legitimnih prava i interesa.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova je otišao toliko daleko da je zabranu nazvao banditskom. “Kada netko vidi dobru stvar koju ima druga osoba i pokuša je uzeti za sebe, to je potpuno razbojnička logika”, izjavio je.

Direktor TikToka Shou Zi Chew je upozorio da će zabrana značiti gubitak milijardi dolara malim kompanijama i kreatorima sadržaja, s procjenom da će dovesti u opasnost 300 tisuća radnih mjesta u SAD-u.

Kreatori sadržaja na toj društvenoj mreži su također revoltirani, jer je za brojne to jedini izvor prihoda. Najuspješniji zarađuju između 100 tisuća i 200 tisuća dolara po objavi, a njihove usluge koriste brojne kompanije za promoviranje svojih proizvoda.

Sve društvene mreže iz SAD-a su u Kini odavno zabranjene

Kritike Kine prema SAD-u su možda osnovane, ali su licemjerne. Zapravo je Kina država s najvećom cenzurom interneta, društvenih mreža i aplikacija na svijetu. U tome je “bolja” od država poput Irana, Turkmenistana, Bjelorusije, Pakistana i Kube, ako je vjerovati istraživanjima brojnih udruga i konzultantskih kompanija.

Lista internetskih stranica, aplikacija i društvenih mreža koje su potpuno ili djelomično zabranjene u Kini je poduža.

Od društvenih mreža su zabranjeni Facebook, X (nekadašnji Twitter), Instagram, Snapchat, Pinterest, LinkedIn i mnogi drugi. Ironično, TikTok je zabranjen u samoj Kini, a umjesto njega postoji zamjenska društvena mreža Douyin.

Zabranjeni su i internetski pretraživači Google, Yahoo i Duck Duck Go. Platforme za dijeljenje videa poput YouTubea i Vimea su zabranjene, kao i aplikacije za slanje poruka WhatsAppa, Telegram, Viber i Messenger.

Od medija je zabranjen pristup za Reuters, New York Times, Financial Times, Wall Street Journal, The Economist, Bloomberg, Wikileaks, LeMonde, The South China Morning Post, The Washington Post itd.

 

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page