Središnja Bosna

U utorak 23. travnja župa Sv. Jurja mučenika u Vitezu proslavila je svog nebeskog zaštitnika

today23.04.2024

Background
share close

Svečano misno slavlje predvodio je provincijal franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić.
U koncelebraciji su uz župnika fra Velimira Bavrkubili travnički dekan preč. Josip Lebo, gvardijan samostana u Gučoj Gori fra Davor Petrović i još 15-ak svećenika.

Na početku svečane sv. mise fra Velimir je pozdravio nazočne župljane te hodočasnike pristigle iz brojnih drugih župa Lašvanske doline. Zahvalio je zatim Bogu na „veličanstvenom svjedoku vjere – Sv. Juraju koga je Bog namijenio ne samo nama nego cijeloj Crkvi“, te je pozdravio pristigle svećenike, posebice provincijala Dadića.

U prigodnoj propovijedi fra Zdravko je progovorio o životu Sv. Jurja, o legendi koja ga prati te kako može biti uzor vjerničkom životu u kojem se treba svjedočiti ljubav.

„Juraj je bio mlad čovjek, bio je časnik, imao je prekrasnu perspektivu, kao što smo i mi imali brojne prilike. Sjedio je za stolom s kraljem, najmoćnijim čovjekom tog vremena koji se htio obračunati s kršćanima. Juraj je to odbio. I mi danas sjedimo sa zlim, a jesmo li ikada rekli: ‘Ja u tome neću sudjelovati jer to nije dostojno mog kršćanskog života?’. Lakše je biti politički korektan nego ostati kršćanin jer politički korektne, čak i svećenike, ljudi lakše prihvate jer situaciju određuju okolnosti, a ne Isus Krist. A naša misao treba biti što bi Isus u ovom trenutku uradio“, potaknuo je propovjednik.

Nadalje je posvijestio kako Krist sve ljubi bez obzira što čine. „Isus nas nikad ne odbacuje, mi ga izguravamo iz svog života. Za to su potrebni napori. Isus teško izlazi iz života koji je krsnim savezom povezan s njim. Jako teško izlazi. Potreban je silan napor da ga istjeramo iz svoga života, a čini mi se da nam dobro ide. Ulažemo puno snage i energije da on ne bude dio našeg života jer nam je lakše donositi odluke, jednostavnije ostvarujemo ciljeve, brže dostižemo želje… kao da nismo svjesni da se rađamo u ovom svijetu iako je naša budućnost izvan ove stvarnosti“, naglasio je fra Zdravko

Zaključno je pozvao vjernike da puste Krista u svoj život jer „u život u koji uđe Krist, ušla je ljubav“.

Na kraju misnog slavlja fra Velimir je zahvalio svećenicima na čelu s provincijalom Dadićem, svima koji su sudjelovali u pripremi proslave patrona, te župnom zboru koji je animirao ovo slavlje.

Poslije sv. mise uslijedilo je pučko veselje uz Pericu Strukara.

 

 

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page