Zdravlje

Ugledni liječnik o zabrinjavajućoj navici među djecom: ‘To je najveće zlo među njima’

today12.04.2024

Background
share close

Liječnik interne medicine i neurofiziolog dr. Ranko Rajović danas je bio gost emisije Nedjeljom u 2, a tema je bila odgoj djece. Nakon što je uvodno ispričao o pozadini svoje karijere te kako i zašto se odlučio posvetiti baš djeci, ispričao je nešto i o njihovim navikama, donosi Zagreb.info.

Dotaknuo se tako i dječju ljubav prema mobitelima, što smatra u nekim slučajevima pretjeranim, te nedostatku vremena provedenog u prirodi. ” Djeca koja nemaju dovoljno kretanja, imat će smanjene duboke regije mozga, a ako su one smanjene, imat ćemo kognitivne probleme. I što vidimo kada krenu u školu?

Ne mogu sjediti, ne mogu pisati, ne mogu čitati… Jer smanjenje dubokih regija mozga će oštetiti kognitivne procese. Tu su već direktni dokazi da kretanje sudjeluje u formiranju dubokih regija mozga. Tako da je kretanje životno važno za malu djecu, rekao je.

Odgovorio je i na pitanje smeta li ga kad njegovu metodu odgoja djece svode na zabranu mobitela. “Nisu mobiteli krivi za sve. Ako već idemo na nove tehnologije, koje su dobre, mora postojati granica. Mora se odrediti koliko dijete u kojem razredu smije koristiti mobitel.

Djeca se ne kreću dovoljno
Istraživanja pokazuju da djeca koriste mobitel po 4-5 sati dnevno što je previše. Djeca koja gledaju u ekran 2-3 sata dnevno ne kreću se dovoljno, znači da će u budućnosti imati problem u povezivanju dubokih regija mozga.

Drugi problem je što se gledanjem u ekran smanjuje dio mozga koji se zove hipokampus i time već imaju smanjenje dvije velike regije u velikom mozgu zbog nekretanja i korištenja mobitela. Mobiteli jesu dobri i korisni, no mora se znati granica”, objasnio je u Nu2.

Kaže kako se danas okruženje jako promijenilo. “Ako se okruženje mijenja, ne može roditeljstvo biti isto kao prije 20, 50 ili 100 godina. Okruženje formira drugačiji mozak kod naše djece.

Okruženje se mijenja
Smanjena koncentracija. Ne mogu sjediti, pisati, učiti… Vidimo da je svaka nova generacija slabija. I ako se okruženje mijenja, moramo educirati roditelje, istaknuo je i dodao da, sukladno tome, moramo mijenjati i metode, planove i programe u hodu da bismo sačuvali djecu”, rekao je, između ostalog.

Prokomentirao je i ovisnost o “lajkovima” i rekao kako su oni najveće zlo za djecu. “To je možda i najveće zlo za našu djecu. To je lažna pohvala. Dijete voli pohvalu kad nauči hodati, voziti bicikl, dobije dobru ocjenu u školu… To su pozitivne pohvale nakon kojih dijete razvije samopouzdanje. Odjednom, dolazi internet, društvene mreže”, rekao je.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page