AD

Svijet

Ukrajina izvela najveći proboj na jugu od početka rata, brzo napreduju i na istoku

today4.10.2022

Background
share close

Ukrajina je napravila najveći prodor na jugu zemlje od početka rata i srušila rusku obranu. Ukrajinske trupe uspjele su vratiti nekoliko sela u napredovanju duž rijeke Dnjepar, rekao je vođa kojeg je postavila Rusija u tom području.

Grad Dudčani koji je smješten oko 30 kilometara južno od mjesta gdje je ranije bila fronta ponovno je pod ukrajinskom kontrolom. To ukazuje na najbrže napredovanje ukrajinskih snaga na jugu dosad.

Ukupno 31 ruski tenk je uništen dok su se ukrajinske snage kretale na jugu, zajedno s jednim višecijevnim bacačem raketa. Ukrajinska se ofenziva proširila i ubrzala na istoku zemlju, pri čemu je zauzela više teritorija u području koji je prošli tjedan anektirala Rusija, javlja Sky news. Ugrožene su i opskrbne linije za ruske snage.

Zelenskij: Sve više Rusa pokušava pobjeći

Predsjednik Zelenski rekao je da je ukrajinska vojska zauzela pozadinske gradove u nizu područja, ali nije dao nikakve dodatne pojedinosti. Vijesti dolaze nakon što je potvrdio da je istočni grad Liman, u Donjecku, “potpuno očišćen” od ruskih snaga. Ukrajinske snage ponovno su zauzele grad u subotu, nakon što je Kremlj objavio da su ruske trupe povučene jer su bile u okruženju. Ponovno zauzimanje grada, koji je od svibnja bio pod kontrolom Rusije, označilo je još jednu pobjedu Ukrajine u njezinoj protuofenzivi.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u svom večernjem obraćanju da oružane snage uspješno nastavljaju svoju protuofenzivu. Nije naveo imena oslobođenih sela.

“Žestoke borbe se nastavljaju na mnogim područjima fronte”, rekao je Zelenskij. “Sve više Rusa pokušava pobjeći, osvajačka vojska trpi sve veće gubitke.” Dodao je da postoji “sve veće razumijevanje (u Rusiji) da je Rusija pogriješila pokrenuvši rat protiv Ukrajine”./HMS/

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page