Svijet

Ukrajina optužuje Komšićevog i Izetbegovićevog saveznika Iran da opskrbljuje Ruse dronovima kojima se ubijaju civili

today8.10.2022

Background
share close

U invaziji na Ukrajini ruska vojska koristi se i iranskim dronovima – bespilotnim letjelicama samoubojicama, piše Hrvatski Medijski Servis. Prema podacima ukrajinske vojske upravo su ovoga tjedna ti dronovi kamikaze napali ciljeve u blizini ukrajinskog glavnog grada Kijeva. Inače sredinom rujna ukrajinska vojska je oborila prvu bespilotnu letjelicu iranskog podrijetla.

Posebno je lučki grad Odesa izložen napadima dronova u kojima ginu civili. Lete brzinom od 200 kilometara na sat i pri tom su tako glasni da se čuju izdaleka što sije strah među ukrajinskim civilima, pišu zapadni mediji. Ukrajinska strana oštro je osudila Iran zbog suradnje s agresorom.
Prema uglednoj francuskoj novinskoj agenciji AFP Rusija je nabavila dronove tipa Muhadžir 6 te Šahed – 136. Teheran je službeno negirao prodaju.

Kako piše Hrvatski Medijski Servis upravo je Islamska Republika Iran iskazala izravnu i nedvojbenu potporu unitarističkoj politici Bakira Izetbegovića i Željka Komšića u pokušajima uništenja Hrvata kao političkog subjekta u Federaciji BiH. Takva reakcija Irana uslijedila je nakon što je Država Izrael izravno podržala prijedloge hrvatske strane za izmjenama izbornog zakona.

Na koji način unitaristička politika zamišlja EU i NATO integracije ponajbolje govori ovaj primjer.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page