Svijet

UN će otvoriti raspravu o ruskim aneksijama u Ukrajini

today10.10.2022

Background
share close

Opća skupština UN-a trebala bi u ponedjeljak otvoriti raspravu o nacrtu rezolucije kojom se osuđuje ruska aneksija četiriju ukrajinskih regija, dok zapadne sile žele naglasiti međunarodnu izolaciju Moskve.

Odluka da se pitanje iznese pred Opću skupštinu, gdje 193 članice UN-a imaju po jedan glas – i nitko nema pravo veta – donesena je nakon što je Rusija upotrijebila svoj veto na sjednici Vijeća sigurnosti 30. rujna kako bi blokirala sličan prijedlog.

“To je iznimno važno”, rekao je Olof Skoog, koji je kao veleposlanik EU-a pri UN-u sastavio tekst u suradnji s Ukrajinom i drugim državama.

Ne uspije li Opća skupština djelovati – glasanje se ne očekuje prije srijede – dalo bi “otvorene ruke drugim državama da učine isto ili da priznaju rusku aneksiju”, rekao je švedski diplomat novinarima.

Nacrt rezolucije u koji je AFP imao uvid osuđuje ruski “pokušaj nezakonite aneksije” ukrajinskih regija Donecka, Luhanska, Zaporižje i Hersona nakon “tzv. referenduma” i naglašava da ti postupci nisu pravovaljani prema međunarodnom pravu”.

Kao odgovor, Rusija je poslala pismo svim državama članicama u kojemu napada “zapadna izaslanstva” čije djelovanje “nema nikakve veze sa zaštitom međunarodnog prava i načela Povelje UN-a”.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page