Busovača

UPOZORENJE ZA GRAĐANE – ZAČEPLJENJE KANALIZACIJE!!!

today27.09.2023

Background
share close

UPOZORENJE ZA GRAĐANE – ZAČEPLJENJE KANALIZACIJE!!

Začepljenja odvodnih sustava uzrokovana su odbacivanjem u kanalizaciju onoga čemu tamo nikako nije mjesto. Ipak, mnogi ljudi i dalje to rade ne obraćajući pažnju na posljedice.

PODSJETIMO: ČEMU NIJE MJESTO U KANALIZACIJI!!!

VLAŽNE MARAMICE, HIGIJENSKI ULOŠCI, TAMPONI, ŠTAPIĆI ZA UŠI, KONDOMI, PAPIRNATI RUČNICI I OSTALA PAPIRNA KONFEKCIJA (osim toaletnog papira!) ne smiju završiti u kanalizaciji. Napravljeni su od materijala koji nisu razgradivi! Osim što uzrokuju začepljenja odvodnih cijevi, njihovo nakupljanje uzrokuje vraćanje otpadnih fekalnih voda u (najčešće) podrumske, stambene ili garažne prostorije.

ULJA I MASTI ZA KUHANJE i OSTATCI MASNOĆA OD KUHANJA pomiješani s ostalim otpadom uvelike doprinose stvaranju začepljenja kućnih odvoda.

LJUSKE OD JAJA pridonose povećanju zrnatog otpada koji se miješa s ostalim otpadom u odvodima i tako stvara začepljenja.

TALOG OD KAVE jedan je od najčešćih uzročnika začepljenja odvoda. Da bi se pravilno zbrinuo, potrebno je ocijediti višak tekućine, a preostali talog kompostirati.

MOTORNA ULJA, BOJE i SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE koja sadrže fosfate i druge spojeve potrebno je uvijek držati podalje od kanalizacije. Ispušteni u kanalizaciju ili septičke jame predstavljaju opasan otpad koji može onečistiti izvorišta pitke vode i zagaditi vaš okoliš.

LIJEKOVI odbačeni u kanalizaciju zagađuju okoliš, a u dodiru s vodom postaju opasni za ljude i životinje. Nije ih dozvoljeno bacati niti u miješani komunalni otpad, već ih treba odložiti u za to predviđene posude u ljekarnama.

BRAŠNO i TJESTENINE također spadaju u kategoriju zabranjenog za odlaganje u odvodne sustave. Brašno se zgrušava i stvrdnjava unutar odvodnih cijevi!

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page