AD

Hrvatska

Ustavni sud Hrvatske nije po 3. put srušio neradnu nedjelju. Neki suci dali izdvojeno mišljenje

today6.02.2024

Background
share close

Hrvatska udruga poslodavaca ranije je tvrdila da je ograničavanje rada i radnog vremena poduzetnika suprotno temeljnim postulatima koje HUP i njegove članice zastupaju, kao i da zabrane ne potiču razvoj tržišta niti pozitivno utječu na tržište rada

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović na konferenciji za medije objavio je što je Ustavni sud odlučio o ustavnosti Zakona o izbornim jedinicama te Zakona o trgovini koji propisuje da je većina nedjelja tijekom godine neradna. Izmjene Zakona o trgovini koji se tiču neradne nedjelje osporavali su mali trgovci i obrtnici, ali i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) te stranka Fokus. Na snagu su stupile 1. srpnja prošle godine, a prema njima trgovci mogu odabrati 16 nedjelja u godini tijekom kojih bi radili. Hrvatska udruga poslodavaca ranije je tvrdila da je ograničavanje rada i radnog vremena poduzetnika suprotno temeljnim postulatima koje HUP i njegove članice zastupaju, kao i da zabrane ne potiču razvoj tržišta niti pozitivno utječu na tržište rada.

– Danas smo donijeli tri odluke za koje smatramo da postoji javni interes, rekao je Šeparović. – Nismo prihvatili prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o trgovini. Rješenje je doneseno većinom od 10 glasova, troje je bilo protiv, a četvero je najavilo izdvojena mišljenja – rekao je Šeparović. Dodao je i kako nije prihvaćen prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor.

Zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor podnijeli su oporbeni saborski zastupnici i privatni predlagatelji. Riječ je o zakonu koji je Ustavni sud ukinuo u veljači 2023. uz upozorenje da izborne jedinice treba prilagoditi demografskim kretanjima kako se ne bi ugrozila ustavnost parlamentarnih izbora.

Zagreb: Šeparović o ustavnosti zakona o ovlastima Stožera civilne zaštite

 Utvrdili smo da Ustav jamči svima pravo na štrajk, a da se jedino zakonom može ograničiti pravo na štrajk. Nije jasno kad HRT obavlja javnu službu, kad ne obavljaju, ne može to biti prepušteno kolektivnom ugovoru i aktima ravnateljima i iz tih razloga smo to ukinuli i ta odluka je donesena jednoglasno – pojasnio je treću odluku o HRT-u Šeparović.

– Utvrdili smo da se vodilo računa o prirodnim granicama, povijesnim, kulturnim, prometnim, imajući u vidu temeljno načelo, a to je jednaka težina glasa u svakoj izbornoj jedinici, pojasnio je Šeparović odluku o Zakonu o izbornim jedinicama.

 – Što se tiče Zakona o trgovini, mi smo već dva puta odlučivali o neradnoj nedjelji. 2004. godine smo ukinuli tadašnji zakon. Drugi puta 19. lipnja 2009. godine ukinuli smo također jer nije bio obrazložen cilj koji se htio postići. U ovoj odluci sada, u pravnom poretku RH nedjelja je onaj dan koji se smatra danom odmora. Reguliranje radnog vremena ovisi o slobodnoj volji zakonodavca. Zadaća je bila utvrditi je li Vlada navela cilj. Vlada je kao cilj navela postizanje ravnoteže između privatnog i poslovnog života građana, osiguranje i omogućavanje kvalitete i funkcioniranje radnika te gospodarski napredak. Ustavni sud je to prihvatio kao legitiman cilj. Ovu odluku treba promatrati u kontekstu ovog zakonodavnog rješenja – kazao je Šeparović.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page