AD

Kultura

Veliki uspjeh bh. glumice: Asja Zara Lagumdžija, najbolja glumica festivala u Marakešu

today3.12.2023

Background
share close

Nakon 9 dana žiri kojim je predsjedala američka glumica i oskarovka Jessica Chastain proglasio je pobjednike ovogodišnjeg 20. filmskog festivala u Marakešu nakon pregleda 14 filmova službenog natjecateljskog programa. Naša Asja Zara Lagumdžija osvojila je nagradu za najbolju žensku ulogu za ulogu u filmu “Izlet” redateljice Une Gunjak.

Uz predsjednicu žirija Jessicu Chastain, članovi žirija bili su i osam svjetski priznatih filmskih umjetnika, glumaca, glumica, redatelja (SAD, Australija, Francuska, Švedska, Velika Britanija, Iran, Egipat, Maroko) iz pet kontinenata.

Najboljim filmom proglašena je “Majka svih laži”, nagradu žirija podijelili su “Hounds” i “Buy Buy Tiberius”, najbolja režija Ramat-Toulaye Sy za film “Banel & Adama”, a najbolja muška uloga pripala je Nehiru Tuni za ulogu u filmu “Spavaonica”.

Nagrađeni filmovi bili su nominirani za Oscara ispred svojih zemalja.

Ovogodišnji festival dodijelio je posebne nagrade danskom glumcu Madsu Mikkelsenu i marokanskoj redateljici Faouzi Bensaidi. Među sudionicima festivala ove su godine bili i svjetski poznati oskarovac, američki redatelj Martin Scorsese i glumac Willem Dafoe .

Na festivalu je prikazano 75 filmova iz 36 zemalja koje je pratilo 518 novinara i snimatelja iz 163 akreditirana medija sa 6 kontinenata.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page