Magazin

Vječna dilema: plinski roštilj, električni roštilj ili roštilj na ugljen?

today13.04.2024

Background
share close

Odabir pravog roštilja za vaše potrebe zna predstavljati izazov. Rasprava oko toga koja je vrsta roštilja bolja postala je sve složenija s više mogućnosti.

Tri su glavne vrste roštilja – plinski roštiljelektrični roštilj i roštilj na ugljen. Odluka nije laka. Kako bi olakšali vaš odabir napravili smo listu glavnih razlika i usporedili ove tri vrste roštilja.

Roštilj na ugljen

Roštilj na ugljen će vam pružiti tradicionalni način pečenja hrane. Aktivnost pečenja na vatri daje onaj poseban doživljaj kojeg svi vežemo uz roštilj – okupljanja dragih ljudi i dobre zabave vikendom. Ako volite druženje uz vatru, ne tražite dalje – roštilj na ugljen idealan je izbor za vas. Ugljen vašem jelu daje snažan i nezaboravan okus dima.

Sigurnost i prostor

Pečenje na ugljenu zahtijeva slobodan prostor jer stvara veliku toplinu i puno dima što povećava vjerojatnost od izazivanja požara. Ako ste ljubitelj tradicionalnog načina pečenja na otvorenom prostoru, roštilj na ugljen će vam pružiti upravo to.

Osigurajte slobodan i siguran prostor i pecite vaše omiljene odreske uz tradicionalan miris dima i vatre.

Vrijeme pripreme

Roštilj na ugljen sporiji je način pripreme jela koji zahtijeva i određenu razinu iskustva. Općenito je potrebno više vremena da zapalite vatru i postignete željenu temperaturu u odnosu na plinski roštilj ili roštilj na struju. Jednostavnije rečeno – roštilj na ugljen obavezan je alat pravih majstora (ili onih koji se tako osjećaju) i kojima je sam čin roštiljanja na prvom mjestu!

Ako se volite opustiti i popiti piće dok podesite vatru i pečete vaše omiljene odreske onda je roštilj na ugljen idealan izbor za vas! Zapalite vatru, pozovite prijatelje i vikend može početi.

Okus hrane s roštilja na ugljen

Roštilji na ugljen će vašem jelu dati onaj neodoljivi prepoznatljivi, snažan okus dima.

Ako pak ne volite da vaš najdraži odrezak u startu poprimi zapečenu površinu i boju, vaš roštilj na ugljen tražit će malo vremena za čiščenje rešetke i pražnjenje iskorištenog ugljena i pepela nakon pečenja. Mala cijena za brdo užitka!

Cijena roštilja na ugljen

Roštilj na ugljen je obično povoljniji u odnosu na plinski i električni roštilj. Ako ne želite potrošiti puno novca unaprijed, roštilj na ugljen je dobar izbor za vas. Međutim, drveni ugljen je skuplje gorivo i dugoročno može koštati više.

Prednosti roštilja na ugljen

 • daje hrani dimljeni okus
 • odličan izbor za druženje uz vatru

Nedostaci roštilja na ugljen

 • zahtijeva održavanje i stalnu kupnju drvenog ugljena
 • iziskuje slobodan prostor i više vremena za pripremu

Plinski roštilj

Plinski roštilj je praktičan izbor jer se lako čisti i nema ostataka pepela. Jednostavno se pokreće i brzo zagrijava stoga ako namjeravate češće roštiljati plinski roštilj može biti idealan izbor za vas. Bacite par odrezaka na plinski roštilj i pripremite vaše omiljeno jelo u samo nekoliko minuta.

Sigurnost i prostor

Plinski roštilj zahtjeva puno slobodnog prostora stoga izbjegavajte roštiljanje blizu bilo kojeg materijala koji bi se mogao lako zapaliti. Može se pokretati zemnim plinom ili plinom iz boce.

Zemni plin je obično sigurniji od roštilja pokretanim plinom iz boce, no korištenjem zemnog plina umanjit ćete mobilnost vašeg plinskog roštilja. Ako tražite prenosivu opciju plin iz boce će biti izbor za vas. Potražite hladovinu, spojite plinski roštilj na bocu i počnite s pripremom vašeg omiljenog jela.

Vrijeme pripreme

Plinski roštilj se jednostavno pokreće i brzo zagrijava. Ako ste tip koji voli uživati u roštilju gdje i kad god (čak i radnim danom) i nije vam problem baciti par odrezaka na roštilj bez ikakvih priprema onda bi plinski roštilj mogao biti ono što tražite.

Okus hrane s plinskog roštilja

Plinski roštilj u konačnici daje malo drugačiji okus nego roštilj na ugljen, ali neki se približavaju tradicionalnom dimljenom okusu. Prednost plinskog roštilja je u brzoj pripremi jela, a vašoj hrani će dati onaj prepoznatljivi dimljeni okus.

Cijena plinskog roštilja

Ova varijanta je općenito jeftinija od električnih roštilja. Budući da se plinski roštilj pokreće zemnim plinom dugoročno može biti mnogo jeftinija opcija u odnosu na roštilj na ugljen.

Prednosti plinskog roštilja

 • veća kontrola nad temperaturom
 • hrani daje izvorni okus roštilja
 • brža priprema nego kod roštilja na ugljen

Nedostaci  plinskog roštilja

 • zahtjeva slobodan prostor
 • plin iz boce može biti opasan
 • nije prenosiv ako je priključeni na zemni plin
 • obično zauzima više prostora

Električni roštilj

Električni roštilj relativno je novi izbor na tržištu, no brzo postaju popularni zbog svoje jednostavnosti i prenosivosti. Stekli su reputaciju najzdravijeg i najlakše dostupnog načina roštiljanja. Ako volite zdravi okus jela, brzu pripremu, a da pritom i ne ovisite o vanjskom prostoru, električni roštilj je pravi izbor za vas.

Sigurnost i prostor

Za električni roštilj nije potrebno puno prostora, a može se koristiti u zatvorenom ili na otvorenom prostoru. Budući da ne proizvodi dim u istoj mjeri kao i roštilj na drveni ugljen savršen je izbor ako živite u stanu.

Vrijeme pripreme

Za razliku od roštilja na drveni ugljen, električni roštilj zagrijava se za nekoliko minuta i spreman je za upotrebu. Opcijom tajmera jednostavno nemorate brinuti o tome da će vam obrok zagorjeti. Meso iz ovog roštilja izlazi upravo onako kako ste i htjeli. Ako i niste neki roštilj majstor, a volite meso sa žara, onda je električni roštilj idealan izbor za vas.

Okus hrane

Iako ne mogu osigurati tradicionalni dimljeni okus hrane neki smatraju da je zdraviji okus s električnog roštilja mnogo privlačniji od klasičnog dimljenog okusa dobivenog na ugljenu. Mi vam svakako nećemo zamjeriti! 🙂

Ako vam je kod pripreme hrane bitno dobiti zdrav rezultat a pritom si ne oduzeti čar roštilja, električni roštilj je najbolja opcija u usporedbi s ugljenom ili plinom, a i puno je jednostavniji za čišćenje i održavanje.

Cijena električnog roštilja

Postoji veliki izbor električnih roštilja o čemu će ovisiti i njihova cijena. Iako mogu biti prilično jeftini, ako se često koriste zasigurno će povećati račun za struju.

Prednosti električnog roštilja

 • jednostavan i praktičan za korištenje
 • zagrijava se brže od ostalih opcija
 • sigurniji od ostalih vrsta roštilja

Nedostaci električnog roštilja

 • ne stvara tradicionalni okus dima
 • za napajanje zahtijeva pristup utičnici
 • može povećati račune za struju ako se koristi redovito

U konačnici, pravi roštilj ovisi o vašim kriterijima. Pri kupnji novog roštilja zapitajte se tražite li klasični dimljeni okus i ugođaj tradicionalnog roštiljanja uz vatru ili nešto zdraviju i bržu varijantu pripremanja hrane. Sretno u vašem odabiru!

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page