AD

Hrvatska

Vlada RH ograničava cijene: Koliko će sada stajati cijelo pile, ulje, brašno, svinjski vrat s kosti…

today8.09.2022

Background
share close

Na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković predstavio je veliki paket mjera za ublažavanje udara rasta cijena.

Ukupni paket mjera po njegovim je riječima težak gotovo 21 milijardu kuna.

Prva mjera tiče se ublažavanja rasta cijena struje. Mjera pokriva vrijeme od 1. listopada do 1. ožujka iduće godine.

Druga mjera je ublažavanje rasta cijena plina, cijene su ograničene do 1. travnja 2023. godine. Treća mjera – snižavanje cijena toplinske energije.

Posebnom mjerom ograničene su i cijene osnovnih namirnica. Predstavio je i mjere za umirovljenike. Ići će se za mjerom koja je sadržana u jednokratnoj naknadi, energetski dodatak za 690 tisuća umirovljenika s mirovinom do 4.360 kuna. Povećat će se i socijalne naknade i naknade za nezaposlene. Povrh toga, idu s prijedlogom da se od 1. siječnja 2023. godine najniža mirovina poveća za tri posto.

Vodi se i računa o studentima, ići će i potpore studentima i studentskim centrima. Mjere za roditelje: ići će se i s isplatom posebnog novčanog primanja po obiteljima, ovisno o broju djece.

Donesene su i mjere za radnike, odnosno porezna rasterećenja i povećanje neoporezivih primitaka. Bit će i potpora za prijevoz. Mjera je vrijedna 580 milijuna kuna, s ciljem sigurnosti i pouzdanosti javnoga prijevoza i sprečavanjem daljnjeg rasta cijena karata, rekao je Plenković. Donose se i mjere za poljoprivrednike i to zbog suše i klimatskih promjena. Bit će i mjera za energetsku obnovu.

– Vlada će snažnom intervencijom koji je pripremila zaštiti građane i gospodarstvo, poručio je premijer Andrej Plenković

– Paket je snažan, pravedan  i sveobuhvatan – poručio je.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page