AD

Vijesti

Vučić: Srbiji prijete teške posljedice ako ne prihvati plan za Kosovo

today24.01.2023

Background
share close

Plan za Kosovo koji su Washington i Bruxelles stavili pred Beograd postao je de facto pregovarački okvir za ulazak Srbije u Europsku uniju, izjavio je u ponedjeljak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i upozorio na niz političkih i ekonomskih posljedica ukoliko plan ne bude prihvaćen.

Vučić je večeras, u obraćanju javnosti poslije sastanka u petak s američko-europskom petorkom, istaknuo da mu je na stol stavljen plan koji je prihvatilo i pet članica EU-a koje nisu priznale Kosovo.

Time je taj plan de facto postao pregovarački okvir za ulazak Srbije u EU, rekao je Vučić.

On je naglasio da su ga američko-europski diplomati upozorili da će se Srbija u protivnom suočiti s prekidom procesa eurointegracija, ukidanjem bezviznog režima sa zemljama EU-a, sa zaustavljanjem, a zatim i povlačenjem investicija i “sveobuhvarim mjerama u političkom i ekonomskom smislu” koji će nanijeti velike štete Srbiji.

referenduma o pitanju konačne odluke o odnosima s Kosovom.

Najavio je da će narednih dana započeti konzultacije s parlamentarnim skupinama u Skupštini Srbije, uključujući skupštinsku raspravu ukoliko parlamentarne stranke to budu željele.

Vučić je naglasio da Srbija mora razgovarati, sudjelovati u dijalogu i nastaviti svoj europski put.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. godine, ali ga Srbija i dalje smatra svojom južnom pokrajinom i ne priznaje nezavisnost. Pod pokroviteljstvom EU-a od 2011. Traju pregovori o normalizaciji odnosa, a međunarodna zajednica kao cilj dijaloga pravno obvezujući sporazum dviju strana.

Odgovarajući večeras na pitanje o mogućnoj ostavci, Vučić je rekao da je on vojnik države i da će uraditi ono što bude državni interes u određenom trenutku.

Bude li potrebe da na bilo koji način sačuvam državu i kupim vrijeme, ne bih se libio, ali to nije ovaj trenutak, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

hrt.hr

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page