Bosna i Hercegovina

Wizz Air ukida svoju bazu u Sarajevu

today10.10.2022

Background
share close

Sarajevski aerodrom u ovoj godini obarao je rekorde po broju putnika. Zbog toga je putnike, ali i upravu Međunarodnog aerodroma šokirala ovosedmična vijest iz kompanije Wizzair.

 

Do sada su putnici sa sarajevskog aerodroma mogli putovati do Osla, Pariza, Eindhovena i brojnih drugih gradova. Od 1.11 mnogo toga se mijenja. Wizz Air ukida svoju bazu.

Memingen, Hamburg, Keln samo su neke od aviolinija koje je Wizz Air svojim odlaskom sa sarajevskog aerodroma praktično ugasio. Turisti i bh građani prema ovim lokacijama više neće moći letjeti sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo

Tačnije, 16 aviolinija se ukida. Od linije za Geteborg, Štutgart, pa do Bilunda. Za Senu Omerbegović, i brojne druge putnike, ukidanje aviolinije za Kopenhagen znači velike komplikacije.

“Čak da su i poskupili karte mnogo bi bilo bolje i povoljnije za nas… povoljnije nego da idemo za Tuzlu pa da nas ovamo voze neki kombiji. Wizz Air je meni otkazao, ja sam trebala 8. da se vratim, pa su mi otkazali. Djeca su mi pronašla let iz Beograda pa ću u Beogradu odmarati dva sata pa ću večeras tek u Kopenhagen oko 21h”, kaže jedna od putnica Sena Omerbegović.

Stalna pomjeranja letova putnici smatraju neprofesionalnim, a sadašnju odluku Wizz Aira označavaju lošom po njih.

“Ja sam platio karte za odlazak i povratak i propalo sve… neljudski…”

“Moraš presjedati, tražiti nove linije… ovo je bilo direktno”.

Mnogi će biti primorani na sve to. Prema trenutnom rasporedu ostaju linije za Beč, Zagreb, Keln, Cirih, Istanbul, Beograd, London, Abu Dhabi. Do sada su 22 aviokompanije imale ugovor sa sarajevskim aerodromom iz kojeg poručuju da odluka Wizz Aira neće uticati na finansijsku stabilnost, kao ni na razvoj infrastrukturnih projekata.

“Želim da napomenem da smo početkom oktobra premašili ukupan broj putnika i u odnosu na 2019. godinu. Da bismo nastavili rast neophodno je da nadležne institucije budu podrška i apelujemo na ministarstvo vanjskih poslova da se hitno pristupi rješavanju problema oko omogućavanja dovoljnog broja stikera za vize kako bi ljetnju sezonalnost prebacili na zimsku sezonalnost”, kaže Belma Čureković iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Obzirom na ogroman broj putnika iz Sarajeva nejasno je objašnjenje Wizz Aira u kojem navode da su razlozi ukidanja baze promjene na tržištu i potrebe kupaca. Ipak, špekuliše se da je ova odluka donesena zbog povoljnijih uslova u Tuzli. Iz Wizz Aira nisu odgovorili na naš upit o razlozima gašenja baze.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page