Zanimljivosti

U Australiji pronađena rekordno velika žaba krastača

today25.01.2023

Background
share close

Australski čuvari parka vjeruju da su duboko u šumi naletjeli na rekordno veliku žabu krastaču. 

Čuvarica parka Kylee Gray naišla je na invazivnu žabu, koja prijeti australskom ekosustavu, 12. siječnja tijekom patrole u Nacionalnom parku Conway u saveznoj državi Queensland. Gray i kolege uhvatili su žabu i odveli ju u svoj ured, prozvavši 2,7 kilograma tešku životinju Toadzilla.

Dosadašnji Guinnessov rekord drži žaba od 2,65 kilograma, švedski ljubimac koji je tu titulu ponio 1991. godine.

Razmišljali smo da je nazovemo Connie, po Nacionalnom parku Conway, no stalno se spominjalo ‘Toadzilla’, pa je tako i ostalo, rekla je Gray u petak državnoj televiziji ABC.

Njezin kolega Barry Nolan, rekao je Reutersu da je životinja eutanazirana zbog svog “ekološkog utjecaja”, što je uobičajena sudbina žaba krastača diljem Australije.

– Žabe krastače uvezene su u Australiju 1935. kako bi se kontroliralo širenje drugih invazivnih vrsta, no njihova je populacija eksplodirala i bez prirodnih predatora i same su postale prijetnja, rekao je Nolan.

Ženka žabe krastače, poput Toadzille, položila bi do 35 tisuća jaja. Njihova sposobnost reprodukcije prilično je zapanjujuća, a svi dijelovi ciklusa razmnožavanja žabe krastače otrovni su za australske autohtone vrste, tako da je prevencija značajan dio metode kojima njima upravljamo.

Toadzillino tijelo donirano je muzeju Queenslanda za istraživanje.

Written by: redakcija


Previous post

Kultura

Nagrade Oscar: “Sve u isto vrijeme” vodi s 11 nominacija

Čak deset filmova nominirano je za Oscara u kategoriji za najbolji film, a film "Sve u isto vrijeme" predvodi s jedanaest nominacija. Nominaciju za najbolji film osvojilo je rekordnih 10 filmova: "Na Zapadu ništa novo", "Avatar: Put vode", "The Banshees of Inisherin", "Elvis", "Sve u isto vrijeme", "Fabelmanovi", "Tar", "Top Gun: Maverick", "Triangle of Sadness" i "Women Talking".Film "Sve u isto vrijeme" vodi s 11 nominacija, slijede "Na Zapadu ništa […]

today25.01.2023


0%
You cannot copy content of this page