AD

Magazin

Zašto beba ne prestaje plakati? Smirite sebe i dijete uz par jednostavnih savjeta stručnjakinja

today8.02.2024

Background
share close

Plakanje je prirodan način komunikacije kod beba. To predstavlja njihov osnovni način izražavanja potreba i emocija. Za roditelje razumijevanje zašto beba ne prestaje plakati može biti izazovno, ali ključno je razlikovati različite uzroke kako bi se adekvatno odgovorilo na potrebe mališana.

Najčešći razlozi zašto beba ne prestaje plakati su osnovne potrebe poput gladi, rasta zuba, umor, neudobno, neka bolest ili potreba za pažnjom. Ponekad nije lako razlikovati uzroke, no ovaj tekst bi vam mogao pomoći razmotriti različite faktore koji mogu uzrokovati suze.

Poboljšajte odnos s bebom

Razumijevanje razloga zbog kojih beba ne prestaje plakati od velike je važnosti za roditeljsku skrb iz nekoliko razloga.

To omogućuje roditeljima da pruže odgovarajući odgovor na potrebe svoje bebe, a tako se poboljšava dobrobit djeteta. Osim toga, razumijevanje uzroka plača kod beba pomaže u izgradnji snažne emocionalne veze između roditelja i djeteta.

Kroz pravilno reagiranje na plač, roditelji šalju poruku ljubavi, podrške i sigurnosti, što je ključno za emocionalni razvoj djeteta. Ovakva komunikacija od najranije dobi također može pomoći u razvoju povjerenja između roditelja i djeteta.

S druge strane, zanemarivanje ili nedovoljno reagiranje na plač može dovesti do stresa i nelagode kod bebe, te može utjecati na njezin emocionalni i fizički razvoj.

Razlozi zašto beba plače

Bebe mogu plakati iz mnogih razloga od kojih većina ne predstavljaju razloge za zabrinutost. To je njihov način komunikacije i najčešće vam time samo žele dati do znanja o nekoj svojoj trenutnoj potrebi.

Ovo su najčešći razlozi zašto beba ne prestaje plakati:

– umor, pospanost

– mokra ili prljava pelena

– glad ili prekomjerna sitost

– pretjerano stimulativan zvuk ili aktivnost

– problemi s probavom

– kofein koji je majka unijela

– kolike (ako beba plače oko tri sata u danu bez prestajanja)

– refluks

– alergije na hranu

– grčevi u crijevima, ali ne i obični vjetrovi jer oni ne uzrokuju bol niti nelagodu

– anksioznost

– strah

– bol (ulkusi u ustima, pelenski osip, bol u uhu i slično)

Obratite pozornost na ponašanje bebe

Jeanne Segal, Ph.D. i Melinda Smith, M.A. napisale su vodič za Helpguide u kojem objašnjavaju da svaka beba ima različite senzorne potrebe.

Stoga će neke bebe više voljeti da ih držite, neke da ih pustite da leže na miru. Neke će bebe plakati zbog mokre pelene, dok druge na to možda neće uopće reagirati. Stoga stručnjakinje predlažu da obratite pozornost na preferencije svoje bebe.

Navode kako bi trebali obratiti pozornost na ove stvari:

1. Promjene raspoloženja kod bebe

Razmislite o tome s čime su te promjene povezane, je li beba lošije volje ujutro ili navečer, kakve signale još beba pokazuje osim plakanja (možda trljanje očiju ili zijevanje).

2. Kako beba reagira na okolinu

Bebe često šalju signale koje odrasli ne primjećuju, odgovara li vašoj bebi to što je okružena s mnogo ljudi, glasnoćom televizije ili slično, je li uznemirena ili nema konkretnu reakciju.

3. Kako beba plače

Pri početku možda nećete to primijetiti, ali s vremenom ćete osjetiti kako beba drugačije plače ovisno o tome koju potrebu prikazuje, plač koji pokazuje da je beba gladna će biti drugačiji od plača kojem je uzrok umor. Razmislite o tome koliko glasno beba viče, koji su joj tjelesni pokreti i ponavlja li ih kod određenih uzroka i pokazuje li beba kakvu bol.

Usmjeravanje pozornosti na ove promjene kod djeteta mogu pomoći u razumijevanju zašto beba ne prestaje plakati. Ovo je posebno izazovno kod beba do tri mjeseca starosti.

Kako zaustaviti plač kod beba?

Razmislite o ponašanju bebe kada je krenula plakati i pokušajte odrediti radi li se o jednom od ranije navedenih razloga. Ukoliko smatrate da bi se moglo raditi o tim razlozima zašto beba ne prestaje plakati, riješite uzrok.

Bebu možete presvući, nahraniti, promijeniti joj položaj, maknuti od buke i slično.

Međutim, ako beba ne prestaje plakati i nakon toga, a to plakanje traje već barem dva sata, razmislite o tome radi li se o nekom medicinskom razlogu. Vrlo je važno napomenuti da nikako ne biste smjeli tresti bebu prejako ili dugo kako bi je pokušali smiriti.

Još gore je ako je krenete tresti iz nervoze i ljutnje zbog toga što beba ne prestaje plakati.

Treskanje bebe može uzrokovati poremećaj sa žilama u mozgu i uzrokovati istoimeni sindrom. Pretjerano treskanje bebe može uzrokovati teške poremećaje poput sljepoće, mentalne retardacije pa i smrti. Nemojte ju tresti i tako pokušavati zaustaviti plač.

Možda ste vi uzrok

Stoga je vrlo bitno da se i vi sami smirite. Kako ističu Segal i Smith, moguće je i da ste vi uzrok zašto beba ne prestaje plakati.

Ako ste depresivni, doživljavate baby blues ili postporođajnu depresiju, ako ste ljuti, nervozni i slično, beba će to sve osjetiti i reagirati. U takvim stanjima će vam biti puno teže baviti se s bebom na pravilan i nježan način stoga nije neobično da beba na to reagira plačem.

U tom slučaju se nemojte libiti tražiti pomoć svoje obitelji, prijatelja ili stručnjaka. Samo osjećaj kratkoročne tuge uz umor može biti zamoran i iscrpljujuć, nemojte se kriviti oko toga. Radije razgovarajte s nekim i zatražite pomoć. Bit će vam zahvalna i vaša beba.

Ovi bi vam savjeti mogli pomoći.

1. Sjetite se da i vi i beba imate osjećaje

Ako iz nekog razloga imate problema s reagiranjem na svoju bebu, vaše dijete će registrirati te signale; kako biste se osjećali da vaš partner ili roditelj ne reagira na vaše signale ili pokušaje komunikacije? Razmišljanje o svojoj bebi kao o individualnom biću s jedinstvenom osobnošću može olakšati tumačenje i odgovaranje na njezino plakanje.

2. Pronađite vlastite tehnike za smirivanje

Strategije poput brojanja do deset, izlaska na zrak, dubokog disanja, šetnje oko kuće na minutu – sve mogu pomoći u održavanju smirenog stanja uma.

3. Pronađite mantru kao utjehu

Mantra je zvuk, riječ ili fraza koja se često ponavlja kako bi pružila utjehu i inspiraciju. Kada beba ne prestaje plakati, možda ćete se ionako čuti kako govorite naglas, a mantra može pomoći pružiti perspektivu, utjehu i energiju. Neki primjeri mogu biti: “Samo diši”, “Ovo je teško, ali izvedivo” i “Sve će biti dobro”.

Zašto beba ne prestaje plakati?

Ako ste se riješili svih mogućih uzroka i pregledavanjem ponašanja bebe ne prepoznajete nikakve znakove koji bi upućivali na konkretan uzrok plača, možda je vrijeme da se savjetujete sa stručnjacima.

Potražite liječničku pomoć i brzo reagirajte ako:

– beba ima manje od mjesec starosti i izgleda ili se ponaša na neobičan način

– beba mlađa od 12 tjedana ima povišenu temperaturu i groznicu (nikada na svoju ruku nemojte davati bebi nikakav lijek protiv groznice prije nego što je pregledana)

– natečena mekana točka na tijelu

– natečeni skrotum ili prepona

– povraćanje

– beba plače kada je dodirujete, pomičete ili držite

– kada bi se moglo raditi o ozljedi

– beba neprestano plače već više od dva sata i niti jedan način smirivanja nije pomogao

– beba odbija piti ili pije vrlo malo duže od osam sati

– beba plače bez stajanja, a ima povećan rizik od bolesti srca ili mozga

– beba izgleda bolesno i loše

Kod svih ovih situacija bi najbolje bilo da kontaktirate liječnika i zatražite stručnu pomoć i to čim primijetite da uobičajeni načini ne pomažu.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page