Zdravlje

Zašto je dobro svako jutro pojesti med s bijelim lukom na prazan želudac – i tako 7 dana

today24.04.2024

Background
share close

Bijeli luk i med smatraju se prirodnim antibioticima. Te dvije namirnice u kombinaciji čine izvrstan prirodni lijek u borbi protiv stanja poput prehlade, gripe i drugih bolesti.

Spojevi sumpora u bijelom luku i nutrijenti u medu djeluju antikoagulantno i tonizirajuće na vene, sprječavajući nastanak tromboze i proširenih vena. Alicin u bijelom luku detoksificira krv, uklanja višak kolesterola i regulira trigliceride.

Najbolje je što ovu smjesu možete zapakirati i čuvati duže vrijeme kako bi vam uvijek bila pri ruci. Preporučuje se da ovo isprobate 7 dana zaredom kako bi osjetili nevjerojatne rezultate.

Prednosti bijelog luka i meda

Bijeli luk nije samo savršena opcija kada se radi o dodavanju okusa jelima, on također pruža dugačak popis zdravstvenih dobrobiti zahvaljujući svojim snažnim antioksidativnim svojstvima. Bijeli luk ima spoj poznat kao alicin, koji pomaže u snižavanju razine kolesterola, sprječava zgrušavanje krvi, a pokazalo se da ima antikancerogena i antimikrobna svojstva.

Također, bijeli luk ima malo kalorija, ali je vrlo bogat hranjivim tvarima. Sadrži mangan, vitamin B6, selen i vlakna. Prirodni je pojačivač imunološkog sustava koji pomaže u borbi protiv infekcija.

Jedno je istraživanje pokazalo da dnevna doza bijelog luka smanjuje broj prehlada za 63%.

Organski ili sirovi med prepun je antioksidansa, enzima i minerala, uključujući željezo, cink, kalij, kalcij, fosfor, magnezij i selen. Pun je i vitamina B6, tiamina, riboflavina i niacina. Organski med također izvrsno pomaže kod probave. Vitamini i minerali prisutni u medu pomažu u snižavanju razine kolesterola i izvrstan je izvor energije za tijelo i um. Također pomaže u održavanju zdrave težine jer ga možete koristiti kao zamjenu za šećer. Njegova antioksidativna svojstva čine ga odličnim saveznikom imunološkog sustava.

Recept za bijeli luk i med

Uzmite nekoliko režnjeva bijelog luka, ali nemojte ih oguliti do kraja, već samo uklonite prvi sloj, onaj koji na kraju drži sve režnjeve zajedno. Zatim ih stavite u praznu staklenu posudu. Možete koristiti prethodno dezinficiranu posudu za pekmez. Na kraju teglu punu bijelog luka prelijte organskim medom. Žlicom uklonite mjehuriće. Sada ga samo trebate ostaviti u hladnjaku ili u ormariću, na sobnoj temperaturi, nekoliko dana prije konzumiranja.

Ako je staklenka pravilno zatvorena svaki put kada unesete malo smjese, može trajati i do 2 godine.

Savjeti i upozorenja

Savjet: Kako biste izvukli najviše koristi od bijelog luka, uvijek ga trebate koristiti sirovog. Kuhanje bijelog luka smanjuje njegova nutritivna svojstva.

Upozorenje: Američka klinika Mayo je identificirala konzumaciju meda tokom prve godine života kao faktor rizika za botulizam dojenčadi. Botulizam dojenčadi nastaje kada beba proguta žive bakterije i one rastu unutar gastrointestinalnog trakta. Ne zaboravite posavjetovati se s liječnikom prije uzimanja mješavine, piše ecocolmena.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page