Vijesti

Zastupnici odobrili da poslodavci mogu zaključivati ugovore o radu sa studentima: ‘Ovo je početak reforme tržišta rada’

today23.04.2024

Background
share close

Zastupnički dom Federalnog parlamenta usvojio je Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o radu, koji propisuju da poslodavci mogu ubuduće zaključivati ugovore o radu sa studentima za privremene i povremene poslove u punom ili nepunom radnom vremenu.

Isključivo bi to bili poslovi bez većeg rizika, sezonski i pomoćni, za koje se s poslodavcem ugovara rad na određeno vrijeme.

Povremeni i privremeni poslovi omogućavaju poslodavcu da tijekom godine u trajanju od šest mjeseci mogu angažirati studente bilo da se radi o redovnim, izvanrednim ili koji studiraju na daljinu. Vjerujem da će poslodavci iskoristiti radnu snagu studenata – rekao je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Nada se da će ovo zakonsko rješenje usvojiti i Dom naroda kako bi stupilo na snagu, te “studentima već tijekom ovog ljeta omogućiti da rade“. Tijekom rada, imali bi odmor pod istim uvjetima kao i osobe u radnom odnosu te druga prava u skladu s propisima o mirovinskom i invalidskom osiguranju.

– Ovo je početak reforme tržišta rada u Federaciji BiH – podvukao je Delić govoreći o predloženim dopunama Zakona o radu.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page