Vijesti

Zastupnički dom Parlamenta FBiH odobrio uvođenje strožijih mjera neposredne kontrole cijena

today23.04.2024

Background
share close

Zastupnički dom Federalnog parlamenta usvojio je na sjednici Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o kontroli cijena kojima se reguliraju odnosi u kontroli cijena proizvoda i usluga na jedinstvenom tržištu Federacije Bosne i Hercegovine i utvrđuju prava i obveze nadležnih tijela Federacije, županija, gradova i općina u provođenju kontrole cijena.

Naime, predloženim izmjenama pravna osoba bi, u slučaju nepridržavanja mjera neposredne kontrole cijena, trebalo platiti minimalnu kaznu u iznosu od 6.000 KM umjesto dosadašnjih 1.000 KM, a najveća moguća kazna bila bi 30.000 KM umjesto dosadašnjih 10.000 KM. Spomenutim izmjenama predviđena su bila i povećanja novčanih kazni za odgovorne osobe u pravnim subjektima, kao i za fizičke osobe.

Na ovaj način nastoji se postići preventivni i represivni učinak na prekršitelje, odnosno na pravne i fizičke osobe koja ne poštuju mjere neposredne kontrole cijena.

Izmjene su predložene jer je Zakon o kontroli cijena donesen 1995. godine, a izmjene iz 2008. i propisane kazne za prekršitelje ovog Zakona su minimalne i nisu davale rezultate.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page