Bosna i Hercegovina

Zatvorena su skoro sva biračka mjesta u Bosni i Hercegovini u 19:00 sati i počinje prebrojavanje glasova

today2.10.2022

Background
share close

Zatvorena su skoro sva biračka mjesta u Bosni i Hercegovini u 19:00 sati i počinje prebrojavanje glasova. Prve rezultate, po običaju, saopće izborni štabovi političkih stranaka,

Birališta nisu zatvorena u sarajevskom naselju Grbavica, glasanje će biti produžena za sat vremena nakon što je na biračkom mjestu na tom području danas preminula starija žena. Također, na pojedinim biračkim mjestima je došlo do kašnjenja i određenih nepravilnosti zbog čega će i na njima biti produženo glasanje.

Građani BiH danas su birali 518 članova organa vlasti na državnom, federalnom i kantonalnom nivou. Birane su nove skupštine kantona, entitetski i državni parlament te članovi Predsjedništva BiH.

Ovjereno je bilo 145 političkih subjekata (90 političkih stranaka, 17 nezavisnih kandidata i 38 koalicija) za učešće na izborima.

Važno je istaći da se ukupno 127 političkih subjekata našlo na glasačkom listiću zato što se osam stranaka pojavljuje na izborima samo u okviru koalicije, dok 10 političkih stranaka nemaju ovjerene kandidatske liste.

Na glasačkim listićima je bilo ovjereno i nalazila su se imena 7.258 kandidata.

Ukupno su 3.368.666 birača upisana u izvode iz Centralnog biračkog spiska za Opće izbore 2022. godine.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page