Vijesti

Završena kampanja „Poštuj život, ne oružje!“

today26.04.2024

Background
share close

Nakon deset mjeseci okončana je kampanja “Poštuj život, a ne oružje” koja je ukazivala na sve veću zloupotrebu vatrenog oružja u Bosni i Hercegovini. Poruka “Nikad joj nije poklonio cvijet” označila je početak kampanje i aktualizirala zlouporabu ilegalnog oružja i povezanost ove pojave s učestalim slučajevima ubojstava žena unutar partnerske zajednice.

Kampanja je također bila usmjerena na edukaciju građana o odgovornom posjedovanju legalnog oružja i dobrovoljnoj predaji ilegalnog oružja, uz mogućnost amnestije.

Uz edukaciju i informiranje u medijima, vrlo važan segment kampanje bile su ulične aktivnosti i izravni razgovori s građanima, posebice mladima. Policijski službenici razgovarali su s mladima o opasnostima vatrenog oružja, s posebnim naglaskom na činjenicu da je vatreno oružje uvijek i bez iznimke opasno.

Kroz 24 događaja u gradovima širom Bosne i Hercegovine stotine građana upoznato je s opasnostima ilegalnog posjedovanja i nemarnog skladištenja legalnog vatrenog oružja, kao i mogućnostima predaje ilegalnog vatrenog oružja.

Poruka koju su policijski službenici ponavljali mladima u svakom gradu bila je jasna: Pronađete li vatreno oružje, streljivo ili minsko-eksplozivna sredstva ne poduzimajte ništa, već odmah obavijestite policiju na besplatni broj 122. Ovlaštene osobe će na siguran način preuzeti oružje , pohraniti i deaktivirati sukladno zakonskim propisima.

Rezultati fokus grupa pokazuju da je kampanja izazvala snažne emotivne reakcije građana, što ukazuje da su poruke uspješno doprle do publike i potaknule raspravu o važnim društvenim temama. Sudionici fokus grupa zaključili su da je kampanja bila korisna te da je potrebno nastaviti sa sličnim aktivnostima u cilju podizanja svijesti i prevencije incidenata vezanih uz uporabu oružja.

Kampanju su proveli Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske, Ministarstvo unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona, Ministarstvo unutarnjih poslova Posavskog kantona, Ministarstvo unutarnjih poslova Tuzlanskog kantona, Ministarstvo MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, MUP-a Bosansko-podrinjskog kantona – Goražde, MUP-a Srednjobosanskog kantona, MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, MUP-a poslova Županije Zapadnohercegovačke, MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Kantona 10 i Policije Brčko distrikta BiH, uz kontinuirano informiranje i podršku Koordinacionog odbora za kontrolu lakog i malog oružja. Oružje u Bosni i Hercegovini.

Kampanja je realizirana kroz projekt „Sprečavanje i smanjenje posjedovanja ilegalnog oružja u Bosni i Hercegovini“ koji financiraju Njemačka, Švedska, Nizozemska, Francuska, Velika Britanija i Norveška, uz potporu Europske unije, kroz Multilateralni fond Ujedinjenih naroda (MPTF), a implementira ga UNDP u Bosni i Hercegovini. Izvor URED POVJERENIKA

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page