Vijesti

Zbog obimnih padavina i jakog vjetra upaljen meteoalarm, očekuje se snijeg

today5.11.2022

Background
share close

Zbog obimnih padavina na području istočne Hercegovine na snazi je narandžasti meteoalarm, dok je u ostalom dijelu Hercegovine, jugoistočne, centralne, sjeveroistočne i sjeverozapadne Bosne na snazi žuti meteoalarm, a zbog jakog vjetra i na području jugozapadne Bosne, javlja Anadolu Agency (AA).

Na području regije Trebinje tako se očekuju mjestimično obilnije padavine od 30 do 50 milimetara, lokalno i više od 60 milimetara tokom 24 sata usljed čega je na snazi narandžasti meteoalarm.

– Poduzmite mjere opreza. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni obustaviti aktivnosti na otvorenom. Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode – upozoravaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Istovremeno na području regije Banja Luka prognozirane su mjestimično obilnije padavine od 20 do 40 milimetara , lokalno i oko 60 milimetara tokom 24 sata, a na području regija Mostar, Sarajevo i Tuzla očekivana količina padavina bit će između 20 i 40, lokalno do 50 litara po metru kvadratnom. Na ovim područjima na snazi je žuti meteoalarm.

Na području regije Foča očekuju se mjestimično obilnije padavine od 20 do 40 milimetara tokom 24 sata zbog čega je i na ovom području također na snazi žuti meteoalarm.

I na području regije Livno očekuje se količina padavina između 20 i 40 litara po metru kvadratnom, ali i udari vjetra između 40 i 50 kilometara na sat, pa je na snazi žuti meteoalarm.

– Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetnje u aktivnostima na otvorenom su moguće usljed krhotina koje nosi vjetar – upozorenje je Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page