Svijet

Zelenski nakon velike razmjene pozvao na uzimanje što više zarobljenika

today18.10.2022

Background
share close

Točno tjedan dana nakon što je Rusija započela najžešće bombardiranje ukrajinskih gradova od početka rata, ponovno je napadnut Kijev i to bespilotnm letjelicama – kamikazama. Drugi put ovaj tjedan, granatirani su i ostali gradovi pa je uzbuna za zračnu opasnost – oglašena u cijeloj zemlji. Ukrajinska vojska objavila je – da je uspjela srušiti većinu naoružanih bespilotnih letjelica. Silovite borbe vode se na sjeveroistoku oko gradova – Bahmut i Soledar – gdje su Rusi već tjednima u protuofenzivi. Ukrajina traži što više sustava za protuzračnu obranu i to što prije.

Razvoj događaja pratite iz minute u minutu:

Rusko korištenje iranskih dronova pokazatelj je njezine slabosti

07:42

Korištenje iranskih dronova u ratu protiv Ukrajine jasno pokazuje slabost ruske vojne industrije i snažniju poziciju Teherana na tržištu bespilotnih letjelica, ocjenjuju stručnjaci.

Washington procjenjuje da je Iran isporučio stotine dronova kojima se Rusija sada koristi za udare na gradove i energetsku infrastrukturu.

Zelenski nakon velike razmjene pozvao na uzimanje što više zarobljenika

07:06

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u ponedjeljak navečer svoje snage da uzmu više zarobljenika, rekavši da će to olakšati oslobađanje vojnika koje Rusija drži u zatočeništvu.

Zelenski je to rekao nekoliko sati nakon što su dvije strane izvršile jednu od najvećih razmjena zatvorenika dosad, razmijenivši ukupno 218 zatvorenika, uključujući 108 Ukrajinki.

– Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovom uspjehu, a također zahvaljujem svima koji popunjavaju naš fond za razmjenu, koji osiguravaju hvatanje neprijatelja, rekao je u večernjem obraćanju.

– Što više ruskih zarobljenika budemo imali, to ćemo prije moći osloboditi naše heroje. Svaki ukrajinski vojnik, svaki zapovjednik na prvoj crti trebao bi se toga sjetiti, rekao je.

Andrij Jermak, načelnik stožera Zelenskog, rekao je da je među oslobođenim ženama bilo 12 civila.

– Bila je to prva potpuno ženska razmjena, napisao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, dodajući da je 37 žena zarobljeno nakon što su ruske snage u svibnju zauzele ogromnu čeličanu Azovstal u lučkom gradu Mariupolju.

Jedna od žena, liječnica Viktorija Obidina, rekla je da skupina do zadnjeg trenutka nije imala pojma da će biti razmijenjena. Obidina je bila sa svojom kćeri kada je Mariupolj pao, ali su se njih dvije tada razdvojile.

– Otići ću vidjeti svoju kćer. Toliko je želim vidjeti, rekla je novinarima.

Ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je povezano s razmjenom da su neke od žena u zatvoru od 2019. nakon što su ih pritvorile promoskovske vlasti u istočnim regijama. Ranije je čelnik jedne od regija kojeg je imenovala.

Rusija rekao da Kijev oslobađa 80 civilnih mornara i 30 pripadnika vojnog osoblja.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page