Svijet

Zelenski: Ukrajina će braniti svoje ljude koji žive pod okupacijom

today28.09.2022

Background
share close

Proruski dužnosnici u okupiranim ukrajinskim regijama izvijestili su da se većina stanovništva izjasnila za pripojenje Rusiji na referendumima koje su Kijev i Zapad osudili kao lažne. Vladimir Putin mogao bi rezultate referenduma potvrditi već ovog petka u obraćanju Dumi, a parlament bi u sljedećih nekoliko dana mogao formalizirati aneksiju. Lažne referendume osudio je Zapad, ali i Kina, Indija, Turska, bivše sovjetske republike, čak i Iran.

Pregovori o razmjeni ratnih zarobljenika Rusije i Ukrajine, među kojima je bio i hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, trajali su mjesecima, kazao je Hini saudijski veleposlanik u BiH Osama bin Dahil Al-Ahmedi. Glavni posrednik u tim pregovorima bio je saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman.

Saudijski veleposlanik u BiH, koji nerezidentno pokriva i Hrvatsku, rekao je da je saudijski princ “od samoga početka bio zainteresiran, koliko je to bilo moguće, da se ublaži žestina krize između dviju zemalja” i zato je još 3. ožujka ove godine u odvojenim telefonskim razgovorima ponudio svoju pomoć ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i ukrajinskom Volodimiru Zelenskom. U travnju je, pak, izrazio spremnost Putinu i tadašnjem britanskom premijeru Borisu Johnsonu da “posreduje u oslobađanju dvojice britanskih zatočenika za određeni broj zatočenika koji su se nalazili u Ukrajini”, dodao je Al-Ahmedi.

Čim je princ Mohamed bin Salman saznao da postoje i drugi strani zarobljenici, kazao je Al-Ahmedi, “u posredničke napore uključio je i njih”.

– Kao što je to slučaj u takvim kompliciranim uvjetima, ovakve vrste posredništva traju duži period, naglasio je saudijski veleposlanik. 

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page