Svijet

Zelenski: Ukrajina se priprema za nove napade na infrastrukturu

today7.11.2022

Background
share close

Ukrajina je još daleko od mira pa i primirja. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da se zemlja priprema za nove ruske napade na svoju infrastrukturu, nakon što je gradonačelnik Kijeva već pozvao građane da se pripreme na najgori mogući scenarij.

Zemlja se u ponedjeljak suočila s manjkom od 32 posto u predviđenoj opskrbi električnom energijom, rekao je Sergej Kovalenko, izvršni direktor YASNO-a, glavnog kijevskog opskrbljivača energijom.

U međuvremenu su nacionalne energetske vlasti upozorile na planirana isključenja, ali i na moguća daljnja ograničenja u glavnom gradu i regiji oko njega, kao i u još šest regija u zemlji.

Upozorenja su uslijedila nakon što je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko pozvao stanovnike da “budu spremni na sve”, uključujući najgori mogući scenarij u kojem glavni grad gubi struju i vodu.

Predsjednik Zelenski u svom noćnom video obraćanju istaknuo je da je 4,5 milijuna potrošača već sada bez struje.

– Također razumijemo da teroristička država koncentrira snage i sredstva za moguće ponavljanje masovnih napada na našu infrastrukturu, rekao je. Prije svega, energija. Konkretno, za to su Rusiji trebale iranske rakete. Mi se pripremamo na odgovor, dodao je.

Zelenski nije detaljnije pojasnio svoju izjavu da su Rusiji potrebne iranske rakete za gađanje ukrajinske energetske infrastrukture.

Iran je u subotu prvi put priznao da je opskrbio Rusiju bespilotnim letjelicama koje Moskva koristi za gađanje elektrana i civilne infrastrukture, ali je napomenuo da to bilo prije početka rata. No, iranski ministar vanjskih poslova također je zanijekao da je Iran Rusiji isporučio rakete.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page