Vijesti

Zenica i Doboj bit će spojeni do 2026. autocestom, gradi se i 120 objekata

today29.08.2023

Background
share close

Uz ona u Hercegovini, trenutačno najaktivnija gradilišta na koridoru Vc nalaze se u Zeničko-dobojskoj županiji. Izgradnjom novih dionica radi se na spajanju gradova Zenice i Doboja. Na najdužoj dionici trase koridora Vc kroz Zeničko-dobojsku županiju, Medakovo – Ozimice, u tijeku su svi nužni pripremni radovi za njezinu realizaciju. Na dionici ceste dužoj od dvadeset i jednog kilometra gradit će se i 120 objekata, a rok za to je 30 mjeseci.

Prometna cjelina

Osim nabave i transporta materijala, druge građevinske i geološke probleme ne očekuju, objavio je BHRT. S druge strane, s obzirom na to da dionica jednim dijelom prolaz kroz tri općine – Žepče, Maglaj i Tešanj – problem s lokalnim stanovništvom već imaju. – Potrebno je ugraditi negdje oko 4500 kubika nasipa, imamo tunel duži od dva kilometra, nekoliko značajnijih objekata, mostova. Tako da će u sljedećem razdoblju ovaj prostor biti jedno veliko gradilište i molimo sve lokalne zajednice i stanovništvo za razumijevanje – kaže Alaga Husić, predstavnik investitora na dionici Medakovo – Ozimice, u izjavi za BHRT. Ova dionica s onom Putnikovo Brdo – Medakovo, dužine 8,5 kilometara, čija je izgradnja počela u studenome prošle godine, činit će funkcionalnu prometnu cjelinu. A kako bi se barem gradilištima spojili Zenica i Doboj, ostala je dionica dužine 12 kilometara od Ozimica do Poprikuše. – Natječajna procedura je u tijeku i čekamo dodjelu i tog ugovora te bi se ona trebala završiti usporedno i s projektom Medakovo – Ozimnice, tako da bismo oko 2026. mogli imati jednu cjelinu od Zenice do Doboja, da su spojeni autocestom – ističe Husić. Građevinski radovi na dionici Putnikovo Brdo – Medakovo kod Tešnja u jeku su sezone. Ovom dinamikom, ističe izvođač radova, do sredine 2025. dionica bi trebala biti završena.

Nasipanje trase

– Urađen je jedan dio mosta Usora, vrše se radovi na nasipanju trase, rade se tunel Hrastik, hidrotehnički objekti. Imamo i regulaciju rijeke Usore te Tešanjke, a tu će zaista biti najviše problema, osobito u zimskom razdoblju – kaže Admir Helić, predstavnik izvođača radova na dionici Putnikovo Brdo – Medakovo, za BHRT. Završetkom bi sam Tešanj, općina s dvije tisuće i 700 poslovnih subjekata, bio samo 130 kilometara udaljen od glavnog grada BiH. – Mnogo nam je važniji, dakle, ekonomski učinak koridora samim završetkom gradnje jer očekujemo daljnje investicije, povećanje broja radnih mjesta i bolje uvjete za rad i privređivanje na prostoru općine Tešanj – navodi Suad Huskić, načelnik Tešnja. Ipak, ostaje pitanje hoće li do polovine 2026. sjeverni dio koridora, od Sarajeva do Save, biti kako je i planirano, u potpunosti izgrađen s obzirom na stanje na terenu i informacije kako su radovi na dionici Vranduk – Ponirak obustavljeni, javlja BHRT. Inače, na prostoru cijele Federacije BiH na nekoliko dionica se radi. Federacija je u prometnom smislu pravo gradilište. Čini se sve kako bi se što prije autocestom povezala cijela Federacija i time napravio veliki pomak u cestovnoj infrastrukturi. Novo vodstvo Autocesta Federacije BiH već je veliki dio projkata pokrenulo, dogovorilo i najavilo nove, sve u cilju što skorijeg završetka koridora i autocesta.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page