Sport

Zmajevi će danas saznati protivnike u kvalifikacijama za EURO 2024

today9.10.2022

Background
share close

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas (9. oktobra) će saznati protivnike u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Njemačka kao organizator završnog turnira UEFA EURO 2024 automatski kvalifikovana i stoga se “Elf” neće naći u kuglicama žrijeba.

Također u žrijebu nema i Rusije koja je od ranije suspendovana od UEFA-e zbog agresije te zemlje na Ukrajinu.

53 nacionalne evropske selekcije učestvuju u kvalifikacijskom žrijebu raspoređene u deset kvalifikacijskih grupa (sedam grupa po pet reprezentacije i tri grupe sa po šest selekcija).

Četiri finalista UEFA Lige nacija izvlače se u grupe od po pet reprezentacije kako bi mogli nastupiti u finalu u junu 2023..

UEFA je odredila i duele koji se su po automatizmu nedozvoljeni. U istoj grupi se ne mogu naći Armenija i Azerbejdžan, Bjelorusija i Ukrajina, Gibraltar i Španija, Kosovo i Bosna i Hercegovina te Kosovo i Srbija;

Po dvije najbolje reprezentacije iz svake grupe osigurat će plasman na završnicu šampionata Starog kontinenta, a preostala tri mjesta rezervisana su za ekipe koje će kroz baraž Lige nacija osigurati svoje mjesto na EURU 2024.

Srbija, Francuska, Austrija, Engleska, Češka, Vels, Izrael, Škotska i Finska nalaze se u drugom šeširu sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine.

U prvom šeširu mogući protivnici Zmajeva će biti reprezentacije: Mađarske, Švicarske, Poljske, Danske, Portugala, Belgije, Nizozemske, Hrvatske, Španije i Italije.

Treći šešir čine: Crne Gora, Rumunija, Švedska, Armenija, Ukrajina, Island, Norveška, Slovenija, Republika Irska i Albanija.

Kosovo je selekcija protiv koje ne možemo igrati u šeširu broj 4, a preostalih devet reprezentacija koje mogu biti protivnik BiH su: Bugarska, Farska Ostrva, Sjeverna Makedonija, Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan, Luksemburg i Azerbejdžan.

Peti šešir: Gibraltar, Estonija, Latvija, Moldavija, Slovačka, Sjeverna Irska, Kipar, Bjelorusija, Litvanija i Malta.

Šesti šešir: Lihtenštajn, Andora i San Marino.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page