Vijesti

Zračna uzbuna u cijeloj Ukrajini, granatirano nekoliko regija

today15.10.2022

Background
share close

Ukrajinske vlasti priopćile su da su ruske snage tijekom noći na subotu granatirale nekoliko regija. U južnom gradu Zaporižji blizu bojišta pogođena je infrastruktura i odjekivale su eksplozije. Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da mu nije namjera uništenje Ukrajine, a izravan sukob Rusije s NATO-om, kaže, vodio bi do globalne katastrofe.

Ukrajina izvijestila o granatiranju nekoliko regija

09:05

Ukrajinske vlasti priopćile su da su ruske snage tijekom noći na subotu granatirale nekoliko regija. U južnom gradu Zaporižji blizu bojišta pogođena je infrastruktura i odjekivale su eksplozije. Guverner Oleh Staruh ljude je upozorio da budu u skloništima. Lokalne vlasti priopćile su da je uništeno pet neprijateljskih dronova nad susjednom regijom Dnipropetrovsk.

Kratko nakon 7 sati ujutro za cijelu Ukrajinu proglašena je zračna opasnost u strahu od daljnjih napada.

Nikopolj noćas gađan s više od 50 granata

07:49

Više od 50 ruskih granata ispaljeno je na Nikopolj tijekom noći. Ranjeni su 35-godišnji muškarac i 42-godišnja žena, rekao je guverner oblasti Dnjepropetrovsk Valentin Rezničenko. 

Saudijska Arabija najavila humanitarnu pomoć Ukrajini od 400 milijuna dolara

07:05

Saudijska Arabija će dati 400 milijuna dolara humanitarne pomoći Ukrajini, objavila je saudijska državna novinska agencija SPA, dodajući da je prijestolonasljednik Mohammed bin Salman u petak telefonirao ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom.

Prijestolonasljednik je izrazio spremnost kraljevstva da nastavi s naporima posredovanja i podrži sve što pridonosi deeskalaciji, prenosi agencija SPA.

SAD će Ukrajini poslati novi paket pomoći sa streljivom i vojnim vozilima

06:58

Novi paket sigurnosne pomoći Ukrajini od Sjedinjenih Država u iznosu od 725 milijuna dolara će prema očekivanjima uključivati streljivo i vojna vozila, ali ne i značajne nove sposobnosti ili protuzračnu obranu, izjavila su Reutersu u petak dva američka dužnosnika upućena u pomoć.

Paket pomoći je prvi nakon što su ovaj tjedan ruske snage ispalile projektile na civilna naselja u Ukrajini, a time bi se ukupna pomoć SAD-a za sigurnost povećala na više od 17,5 milijardi dolara otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače.

Američki predsjednik Joe Biden ovlastio je državnog tajnika da “usmjeri povlačenje do 725 milijuna dolara u obrambenim artiklima i uslugama Ministarstva obrane, te vojnom obrazovanju i obuci” za pomoć Ukrajini.

Jedan od dužnosnika rekao je da je paket, iako se nije očekivalo da će uključivati materijal za poraz raketnih napada, osmišljen kako bi ojačao sposobnost Ukrajine da uzvrati Rusiji u protuofenzivi koja je donijela velike teritorijalne dobitke posljednjih tjedana.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page