Vijesti

U Mostaru dobra izlaznost prvog dana glasanja za Hrvatski sabor

today16.04.2024

Background
share close

– Izlaznost je za sada dobra, državljani Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini koriste aktivno biračko pravo i odazvali su se na izbore – rekao je konzul, dodavši da na biralištima nisu zabilježeni nikakvi problemi, sve protječe u najboljem redu

U Bosni i Hercegovini jutros su otvorena biračka mjesta za parlamentarne izbore u Hrvatskoj, izlaznost je za sada dobra i izborni se proces odvija bez problema, potvrdio je generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Marko Babić.

– Izlaznost je za sada dobra, državljani Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini koriste aktivno biračko pravo i odazvali su se na izbore – rekao je konzul, dodavši da na biralištima nisu zabilježeni nikakvi problemi, sve protječe u najboljem redu i najciviliziraniji način.

To je, kako kaže, i najveći dobitak na ovim izborima.

Kazao je i kako je prerano govoriti o tome je li izlazak ove godine veći u odnosu na prethodne izbore.

– Ja sam zadovoljan izlaznošću, ljudi dolaze stalno, a kada se uzme u obzir da je u pitanju radni rad, mislim da je jako dobar odaziv – ističe Babić

Hrvatski državljani s prebivalištem u BiH glasuju za tri zastupnika u Hrvatskom saboru koji se biraju iz XI. izborne jedinice.

Osim u Mostaru, četiri biračka mjesta otvorena su u Sarajevu, jedno u Banjoj Luci, dva u Tuzli, pet u Vitezu, a četiri u Livnu i Orašju.

U Bosni i Hercegovini aktivno je registrirano 222.3000 birača. Najviše registriranih je u Mostaru (57.936), zatim u Orašju (10.253), Livnu (8.879), Vitezu (7.975), Sarajevu (7.160), Banjoj Luci (6.592) te u Tuzli (2.175).

Aktivno se nisu morali registrirati birači kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan Hrvatske ili su podnijeli zahtjev za izdavanjem iste.

Birališta u BiH za parlamentarne izbore u Hrvatskoj otvorena su dva danas, a osim danas moći će se glasati i sutra do 19 sati kada se birališta zatvaraju.

Na izborima za Hrvatski sabor u Mostaru je danas glasao i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Čović nakon glasovanja za Hrvatski sabor: Izaći u dvostruko većem broju i poslali jasnu poruku - www.vecernji.ba

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page